Bitka za novi dom

Na inicijativu brojnih  prijatelja koji su upoznati sa teškoćama u radu naše ustanove, 07.06.2010. pokrenut je projekat "Pobedi za decu Prihvatilišta" čiji je cilj prikupljanje novčanih sredstava za preseljenje ustanove u novi i veći dom. Od 2010. godine prikupili smo preko 8.722.868 dinara. 2014. promovisana je i akcija "Čuvarkućica" u okviru projekta "Pobedi za decu Prihvatilišta", čiji je cilj konačno rešavanje ovog urgentnog problema.

Na proslavi 57. rođendana Prihvatilišta, 25.2.2015, gradonačelnik Beograda Siniša Mali je rekao da je Grad pronašao novi prostor za Prihvatilište, i da se radi o objektu od 1.700 kvadrata. Mali je dodao da će grad pokrenuti inicijativu razmene imovine sa vlasnikom, korak koji će trajati mesec-dva dana, a odmah potom krenuti u adaptaciju prostora. 

Istoriju borbe za novi dom možete pogledati u odeljku Hronologija.

Kakav je dom potreban Prihvatilištu?

Neophodno je da se Prihvatilište izmesti u objekat minimalne površine 400 m2 u širem centru Beograda (na opštine Stari grad, Vračar, Zvezdara ili Voždovac), minimalne površine 8 ari sa povećanjem kapaciteta na 30 kreveta.

Zašto?

Uprkos postojanju 16 kreveta, broj dece često prevazilazi 25 kada su prinuđeni da spavaju na pomoćnim dušecima u hodniku i boravku. Zbog male površine, na sadašnjoj adresi nema mesta da se dodaju novi kreveti.

Zbog broja dece koja dolaze iz cele Srbije, važno je da nova kuća bude u širem centru grada gde će biti u blizini bolnica, autobuske i železničke stanice.

Prihvatilište trenutno ima samo jednu prostoriju za rad sa decom koja su suočena sa najtežim traumama. 400 m2 je minimalna površina koja bi obezbedila dovoljno mesta da se nesmetano i paralelno pruža individualna i grupna pomoć.

U zgradi Zavoda za vaspitanje dece i omladine, postoje i druge grupe dece i mladih sa sasvim drugačijim potrebama i problemima od dece Prihvatilišta. Radi što uspešnijeg tretmana, rehabilitacije i pomoći svim grupama, neophodno je da se Prihvatilište izmesti na novu adresu, i da kao dve samostalne institucije, Zavod i Prihvatilište, nastave da razvijaju nove usluge za svoje korisnike.

Podrška

Podršku i učešće u projektu uzeli su mnogobrojni sportisti, pevači, glumci i druge poznate ličnosti, među kojima su FK Partizan, Nemanja Vidić, Isidora Bjelica, Vlado Georgiev, Zdravko Čolić, Momčilo Bajagić Bajaga, Vanja Grbić, Tijana Dapčević, Nenad Okanović, Milorad Čavić, Nataša Bekvalac, FK Crvena Zvezda, obojkaške reprezentativke Stefana Veljković, Bojana Živković, Milena Rašić, Slobodan Stefanović, Lazar Ristovski, Severina Vučković, Miloš Maksimovic, Katarina Lazarević, Nemanja Kostić, Miloš Milovanović, Aleksandra Perović, Ksenija Mijatović, Igor Bećirić, Slobodan Boda Ninković, Ivan Ivanović, Zorana Pavić, Danica Maksimović, Ljubivoje Ršumović, Zorana Pavić, Aleksandar Srećković, Marina Kotevski, Marijana Mateus, Lin Montgomeri, Vesna Dedić, Lokica Stefanović, Svetlana Ceca Ražnatović, Dule Savić, Jovana Janković, Rambo Amadeus, Srđan Predojević, Nađa Higl, Dečji hor Čarolija, Dušica Spasić, Sergej Ćetković, Iva Štrljić, Marija Kilibarda, Marko Đurovski, Iva Smiljanić, Andrija Milošević, Sanja Lubardić, Ivana Vučićević, Leontina Vukomanović, Miloš Ninković, Vlada Vuksanović, Dragan Mićanović, Miloš Ninković, Lena Kovačević, Dušan Borković, Nikola Rađen, Savo Milošević i mnogi drugi. Pridružite se i Vi!

DonirajteDa bismo prikupili neophodna novčana sredstva, potrebna nam je pomoć pojedinaca, institucija i firmi koje razumeju koliko je važno ostvarenje ovog cilja. Donirajte

Pridružite se da obezbedimo deci ono što im je najneophodnije - mesto gde uvek mogu doći po pomoć. Ovo je projekat svih nas. Za decu Srbije. Za našu decu.

 

Zahvaljujemo se velikodušnim sponzorima i donatorima akcije koji su nam pomogli da prikupimo deo sredstava. Ipak, potrebno je još mnogo ljudi velikog srca da bismo došli do cilja.

Sponzori