Knjiga "Naša deca"

Autor: Melanija Stoin Petrović

Knjiga Nasa decaKnjiga "Naša deca" nastala je kao akcenat na jedan paralelni život koji se odvija iza zidina starog zdanja u Bulevaru oslobođenja 219. Život koji obuhvata suze i smeh u isto vreme. Suze zbog stvari mnogo strašnijih od onih na koje smo navikli da ih našoj deci izazivaju, a smeh i radost zbog mnogo manjih i skromnijih.

Deca Prihvatilišta su deca koja su svakodnevno među nama, deca koja žive svoje male živote pritisnuta bedom, traumama iz trafikinga, prosjačenja, prisilnog bavljenja prostitucijom. "Deca sa margine društva, spasena sa ivice života, od silovatelja, izrabljivača, makroa, nesavesnih roditelja, izvučena iz udžerica, pokupljena sa puteva ili, kako njihovi vaspitači jednostavno kažu, 'naša deca'. "

Glavni pokretač moje želje da napišem nešto bila je borba zaposlenih da deci obezbede veći prostor za život jer su sada skučeni na svega 250 kvadrata. Kreveta nema dovoljno, a ni prostora da se novi kreveti dodaju, pa deca spavaju i na tankim dušecima na podu, na iscepanim, starim garniturama u dnevnim boravcima. Nemaju uslove da budu razvrstani po kategorijama kojima pripadaju, svi su zajedno, a to umnogome otežava njihovu socijalizaciju.

Ovo je mali diprinos njihovoj borbi za bolji život, život kakav zaslužuju.

Melanija Stoin Petrović

 

PDF Nasa decaPDF format knjige "Naša deca" možete besplatno preuzeti ovde