Vaspitavaju ih u teškim uslovima

Izvor: Blic

Tri devojčice smeštene u Prihvatilištu za decu i mlade pre desetak dana pretukle su mlađu pridošlicu jer nije želela da se druži s njima. Nasilnice su devojčice koje su više puta dolazile u Prihvatilište i koje zbog višestrukog poremećaja u ponašanju zahtevaju poseban tretman, a zbog nedostatka prostora smeštene su sa mnogo mlađom decom kojima je moguće pomoći pa je ovakve incidente teško izbeći.

Ovakvi incidenti česti su problemi u ustanovama koje nisu predviđene za duži boravak dece koja zahtevaju poseban tretman. Neki od njih ovde dolaze jer su napušteni, drugi jer su žrtve zlostavljanja ili trgovine ljudima, zatim maloletni počinioci krivičnih dela do okončanja sudskog postupka, ilegalni emigranti. Svi oni traže drugačiji pristup i tretman, ali zbog nedostatka prostora, psiholozi moraju da improvizuju i rade sa svima istovremeno. Time se problem produbljuje, a cilj teže postiže.

- Pravilo je da oni ovde ostanu najviše mesec dana, ali ako im ne nađemo odgovarajući smeštaj ostaju duže. Mi godišnje primimo oko 600 dečaka i devojčica, a imamo samo 16 kreveta. Trebalo bi možda da se uveća mreža specijalizovanih hraniteljskih porodica u koje bi deca odlazila dok se ne nađe adekvatno rešenje za njih - ističe Danijela Stajković, rukovodilac Prihvatilišta za decu i mlade.

U Sekretarijatu za socijalnu zaštitu kažu da intenzivno rade na pronalasku prostora za proširenje kapaciteta Prihvatilišta i apeluju na građane koji su u mogućnosti da im doniraju kuću koju bi koristili za prihvat dece.

- Prihvatilištu je potrebno više prostora, ali i da budu odvojeni od dece koja su u Zavodu za vaspitanje dece i omladine pošto su im izrečene vaspitne mere - kaže sekretar za socijalnu zaštiti Vladan Đukić.

Postojeći kapaciteti nisu dovoljno, jer je problem maloletničke delikvencije postao kompleksniji i obimniji. Društvo očekuje da se problem malih nasilnika reši, ali ne pokazuju razumevanja za ovu problematiku.

- Svakodnevno dobijamo veliki broj zahteva. Zovu nas iz škola zbog vršnjačkog nasilja, policija zbog maloletničke delikvencije, pa i sami roditelji kad više ne mogu da izađu na kraj sa detetom. Imamo decu koje sa nepunih 14 godina imaju i po 50 dela, za koje bi krivično odgovarali da su stariji. Zbog obimnosti nemoguće je posvetiti im se u potpunosti. Sve češće se dešava da iscrpimo sva sredstva i da čim dete napuni 14 godina i napravi sledeći prekršaj, Sudu za maloletnike predložimo oštrije mere od nadzora pa čak i smeštaj u Vaspitno - popravni dom - priča Milena Gorašević, specijalni pedagog i rukovodilac Službe za zaštitu dece i mladih pri palilulskom centru za socijalni rad.

U poslednje vreme sve je više devojčica koje su počinioci težih krivičnih dela. Stručnjaci kažu da je sa njima mnogo teže raditi nego sa njihovim vršnjacima i da su sklonije klasičnom nasilju. Često koriste noževe, bokserke, bejzbol palice, a i javljaju se i kao počinioci seksualnog zlostavljanja.

- Godinama sam radila u Prihvatilištu sa napuštenom i nevoljenom decom koja su mahom oterana od kuće ili su sami pobegli zbog maltretiranja. Svi oni su završavali na ulici i živeli jedini život koji je tamo moguć, krali su i, kad im je bio ugrožen goli život, bili nasilni - rekla je razvojni psiholog Vesna Ognjenović, na promociji petog izdanja njene knjige „Pozdravi nekog“ i dodala da celo društvo, pre nego što osudi malog delikventa, prvo treba da se zapita šta li je sve to dete videlo i doživelo u životu i to od najrođenijih.

© Prihvatilište za decu Beograda © 2009-2020