52. rođendan Prihvatilišta za decu

Izvor: Politika

\"52Ukućani i prijatelji proslavili 52 godine postojanja i rada ustanove.

Sve je više mališana žrtava trgovine ljudima i prvi put zbrinutih u ovoj kući.

Prihvatilište za decu, deo Zavoda za vaspitanje dece i omladine, često jedini dom u kome se njegovi štićenici osećaju sigurno, gde ne brinu o toplom obroku, čistoj garderobi i ušuškanoj postelji, juče je proslavilo 52. rođendan. U «Pan teatru» okupili su se javnosti poznati i manje znani prijatelji ove kuće, i njenim ukućanima priredili nezaboravnu svečanost. Dečji hor «Čarolija» publiku je pozdravio pesmom. Dve im je posvetila pevačica Aleksandra Kovač.

– Ne zaboravite da život može biti divan. Budite hrabri i istrajni – poručila je mališanima.

Poznata po humanitarnom radu, Katarina Rebrača podsetila je dečake i devojčice da sve što se s ljubavlju radi nije teško, a da je ljubav jedino što deci ne sme biti uskraćeno.

Štićenici Prihvatilišta uglavnom su navijači fudbalskog kluba «Crvena zvezda» i neretko gostuju na «Marakani». Na tome su im sa scene zahvalili Marko Nikolovski, portparol kluba, i igrači Pavle Ninkov i Marko Blažić. Zabavu su štićenicima darivali i glumci Aleksandar Srećković i Marko Stojanović, a zakusku i rođendanski slatkiš ketering «Lastavica».

U Prihvatilištu za decu trenutno boravi 22 mališana, a kapacitet je 16 kreveta, po osam za dečake i devojčice, u dve muške i dve ženske sobe. Ono zbrinjava devojčice i dečake od 7 do 18 godina.

– Događa se da na jednom ležaju spava dvoje dece. Zbrinjavamo žrtve trgovine ljudima, maloletnike iz postupka readmisije, lišene roditeljskog staranja, takozvanu decu ulice. Izuzetno sarađujemo sa Svratištem iz kojeg smo u poslednje tri nedelje primili pet devojčica. Pod našim krovom borave i dva brate, žrtve zlostavljanja i zanemarivanja. Jedan je napunio 10, drugi 12 godina. Kao saradnici u lečenju bolesti zavisnosti pružili smo dom i devojčici koja pati od narkomanije, a leči se u bolnici u Drajzerovoj ulici – objasnila je Biljana Buzić, psiholog u Prihvatilištu.

Naglasila je da je među štićenicima sve veći broj žrtava trgovine ljudima i da to nisu samo devojčice. Kaže i da je u porastu broj mališana prvi put zbrinutih u ustanovi, i da nisu samo romske nacionalnosti kao što se obično misli.

– Najčešće su žrtve zlostavljanja. Prvenstveno fizičkog, pa i seksualnog nasilja. Vrlo često to su klinci koji se uvlače u lanac prosjačenja, izvršavaju krivična dela. Ranije je važio odnos tri prema jedan u korist dečaka. Sad ih je gotovo pola-pola – zaključuje Buzićeva.

Smeštaj u Prihvatilištu po zakonu traje najduže mesec dana, međutim, u njemu deca borave znatno duže.

– Maloletni izvršioci krivičnih dela zbrinutih kod nas čekaju donošenje presude, odnosno izricanje vaspitne mere. Zbog sudske procedure koja je veoma spora, kod nas ostaju i do godinu dana – pojašnjava psiholog Prihvatilišta.

© Prihvatilište za decu Beograda © 2009-2020