Akcija IP Laguna: Poklonite knjigu deci iz Prihvatilišta

\"akcija-ip-laguna--poklonite-knjigu-deci\"Izdavačka kuća \"Laguna\" je pokrenula akciju prikupljanja knjiga za Prihvatilište za decu na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu. Akcija će trajati do 2. aprila 2011. godine kada se obeležava Svetski dan knjige za decu.

11. decembra u knjižari Delfi SKC, IP Laguna je napravila još jednu akciju prikupljanja knjiga za prvu biblioteku Prihvatilišta za decu koja je počela 28. oktobra 2010. godine na Sajmu knjiga.

Osim mališana iz Prihvatilišta, u Delfi SKC su došle i brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života koje su podržale inicijativu \"Lagune\". Poznate ličnosti su dale svoj doprinos donošenjem najmanje jedne knjige koju su poklonili deci Prihvatilišta.

Prihvatilište za decu i omladinu osnovano je 1958. godine sa zadatkom da privremeno prihvata decu koju u ovu ustanovu upute organi SUP-a i Sekretarijata za socijalnu zaštitu i da nakon kraćeg boravka ovu decu predaju organima trajnog starateljstva.

Od osnivanja, Prihvatilište je često menjalo svoju lokaciju. 1961. godine Prihvatilište se seli u namenski građenu zgradu u Zvečanskoj 52 u kojoj ostaje do 1998. godine, kada se zbog adaptacije ove zgrade, ustanova privremeno iseljava u Bulevar oslobođenja 219 gde se i danas nalazi pod administracijom Zavoda za vaspitanje dece i omladine.

Ukupna kvadratura zgrade u Zvečanskoj 52 bila je 1.130 kvadratnih metara. Danas Prihvatilište i Prihvatna stanica obavljaju svoju delatnost u prostorijama ukupne površine 250 kvadratna metara, sa zvaničnim kapacitetom od 30 korisnika, dok se realno raspolaže sa 16 kreveta.

Od osnivanja, kroz Prihvatilište i Prihvatnu stanicu prošlo je više od 70.000 korisnika, kojima je pored osnovne zaštite pružana i psiho-socijalna podrška i pomoć.

Korak za uspešno funkcionisanje ove ustanove je njeno preseljenje kao samostalne ustanove u nove prostorije koje će obezbediti dovoljne kapacitete i neophodne uslove za uspešan rad sa decom.

U novom prostoru ovi mališani od 7 do 18 godina trebalo bi da imaju i svoju prvu biblioteku, jer uslovi u kojima trenutno žive ne daju im mogućnost čuvanja knjiga.

© Prihvatilište za decu Beograda © 2009-2020