Akcija \“Otvori oči\“ u Prihvatilištu za decu

Izvor: Studio B

\"akcija-otvori-oci\"Prihvatilište za decu organizovalo je akciju \"Otvori oči\", čiji je cilj da se kroz igru deca i mladi edukuju o rizicima sa kojima se suočavaju u životu.

\"Ovo je još jedna akcija Prihvatilišta za decu koja ima za cilj da podrži početak školske godine i prikaže sve rizike u kojima deca mogu da se nađu, rekla je rukovodilac Prihvatilišta i prihvatne stanice Danijela Stajković.

Prema njenim rečima, akcija je namenjena deci školskog uzrasta, odnosno deci Prihvatilišta, kao i onima iz svih institucija socijalne zaštite.

Deca su na punktovima razgovarala sa specijalistima iz različitih oblasti, odnosno predstavnicima policije, nevladine organizacije \"Astra\" čiji su predstavnici sa mladima razgovarali o trgovini ljudima, kao i sa predstavnicima Specijalne bolnice za lečenje bolesti zavisnosti u Drajzerovoj ulici o preventivnim aktivnostima vezanim za sve vrste zavisnosti, ali i svim oblicima asocijalnog ponašanja.

Stajkovićeva je istakla da se kroz živopisne radionice simulira raelan život kako bi deca uspela da se zaštite.

Ona je navela da su problemi sa kojima se suočavaju deca i to ne samo ona iz prihvatilišta nasilna komunikacija između njih, vršnjačko nasilje, konzumiranje različitih psihofizičkih supstanci ...

\"Krajnji cilj je da se spreči stradanje dece i gubitak identiteta pripadanja što na individualnom, što na porodičnom nivou\", kazala je ona.

Akciju su podržali i glumac Sergej Trifunović, rukovodilac sportskog programa gradskog centra za fizičku kulturu Jelena Ristić i vozač \"Formule\" Dušan Borković, a prisustvovala je i pomocnik gradskog sekretara za socijalnu zaštitu Ana Poznanović.

Borković je istakao da je cilj njegovog uključivanja u akciju da deca prihvatilišta i drugih socijalnih ustanova budu usmerena da vode sportski i zdrav život.

U okviru akcije organizovane su tematske radionice o alkoholu, pušenju, narkomaniji, problemima u ponašanju, vršnjačkom nasilju i trgovini ljudima...

Radionice su vodili stručnjaci specijalizovanih ustanova i organizacija, kao i stručni tim Prihvatilišta za decu, a za namlađe su bile organizovane zabavne sportske igre i kreativne radionice.

© Prihvatilište za decu Beograda © 2009-2020