Aukcija \“U novoj godini – novi dom\“

Izvor: Blic

\"aukcija-u-novoj-godini-novi-dom\"– Šta želiš da ti donese Deda Mraz za Novu godinu?

– Krevet. Krevet, da ne špavam više na dušeku u hodniku. I nešto da obučem, i šlatkiše!

Švašta mi treba – kroz simpatično šuškanje odgovara nam sedmogodišnji M. J. Simpatičan je samo njegov govor, sudbina nije. Nedavno su ga prolaznici pronašli kako sedi na trotoaru kraj Cvetkove pijace i plače. Ponoć je već bila prošla, a mali M, gladan i prozebao šakama je pokrio lice i jecao. Kući nije smeo da ne bi opet od majke dobio batine jer nije dovoljno novca prikupio proseći. Prolaznici su ga doveli u Prihvatilište, a mi smo ga zatekli na priredbi \“U novoj godini – za novi dom\“.

Sa njim je još 22 mališana iz ove ustanove Grada Beograda koja zbrinjava decu iz cele Srbije od 7 do 18 godina koje su žrtve nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja, kao i žrtve trgovine ljudima… Njihove priče su jezive.

Prihvatilište ima samo 16 kreveta, a često i po 30-ak dečice treba zbrinuti. Zato mali M. za razliku od svojih vršnjaka, ne očekuje da za Novu godinu dobije igračke, lopte, kompjuterske igrice… – već krevet!

Tim vaspitača i psihologa zaposlenih u Prihvatilištu na čelu sa Danijelom Stajković, rukovodiocem pokrenuo je akciju prikupljanja novca ne bi li se ovoj deci obezbedio veći prostor.

Kraj malog M. je i njegova dvanaestogodišnja drugarica iz jednog grada na jugu Srbije. Kada se majka preudala, otac je devojčici za 5.000 dinara iznajmio memljivu sobu na periferiji i ostavio je da se kroz život snalazi kako zna i ume. Preostalo dvoje dece, muške, zadržao je pod svojim krovom i stara se o njima. Nedavno je bio u Beogradu da obiđe sina koji je u bolnici, a kada su ga vaspitači pozvali da poseti devojčicu, rekao je: \“Nemam vremena, moram da se brinem o deci\“.

– Ćerku ne smatra svojim detetom jer je žensko – sa nevericom u glasu i suzama u očima priča nam Danijela Stajković i objašnjava da je devojčica stekla ozbiljne psihičke probleme.

– Iako su tom detetu, tako ostavljenom i samom monstrumi nudili novac za seks, ono se nikada nije bavilo prostitucijom, niti krađom. Gladovalo je, dok građani nisu prijavili slučaj – ističe Danijela dok mališani zaviruju u paketiće sa novogodišnjim poklonima i igraju uz grupu \“Zemlja gruva\“ i hor \“Čarolija\“ koji su došli da im pevaju. Tu su i akrobate \“Cirkusfera\“ koje deca znatiželjno gledaju dok vežbaju uz \“Ethnogym\“.

– Kako je divno videti ih ovako vesele. Najsrećniji smo kada saznamo da su naši bivši štićenici danas odrasli ljudi koji žive normalnim životom. Sećam se devojčice koju su nakon razvoda roditelja, baba i deda kojima je ostavljena, izbacili na ulicu da se snalazi jer navodno nisu imali novca da je hrane. Postala je žrtva trgovine ljudima. Kriminalci su je drogirali i primoravali da se bavi prostitucijom. Policija ju je uhapsila ispred beogradskog hotela \“Nacional\“. Kad su je doveli bila je u strašnom stanju. Izlečili smo je od droge i odškolovali. Danas je to porodična žena od 24 godine, udata je i ima dete – ponosno ističe Danijela.

Simonida Milojković

Postojeće Prihvatilište za decu ima samo 250 kvadrata i skoro duplo manje kreveta nego što je neophodno. Postoje samo dve prostorije za rad sa decom koja su suočena sa najtežim fizičkim i psihičkim traumama, a takvih mališana je, nažalost, mnogo. Da bi se prikupio novac za novi, veći dom pokrenut je projekat \“Pobedi za decu Prihvatilišta\“. Novčanu pomoć možete uplatiti na račun: 840-1421761-32. Primalac: Zavod za vaspitanje dece i omladine, Pobedi za decu prihvatilišta, Bulevar oslobođenja 219, 11.000 Beograd. Svrha uplate: Za projekat \“Pobedi za decu prihvatilišta br.08-979\“. O deviznim uplatama i ostalim vidovima pomoći informišite se na sajtu: www.prihvatiliste.rs ili na telefon: 011-30-96-741

© Prihvatilište za decu Beograda © 2009-2020