Deca iz Prihvatilišta gosti „Blica“

Izvor: Blic

\"deca-iz-prihvatilista-gosti-blica\"Osmesima, poljupcima i zagrljajima, uzvicima oduševljenja zbog velike jelke na ulazu, ali i veselom grajom dok su igrali stoni fudbal i pikado, šestoro dečaka i devojčica iz Prihvatilišta za decu ulepšali su jučerašnji dan u kompaniji “Ringier Axel Springer”.

Bili su gosti naše redakcije, videli kako se prave novine, dobili novogodišnje paketiće, slatkiše i bajke, ali i nama darivali ono što su svojim rukama, baš za nas napravili, čestitke, magnete za frižider, kesice sa lavandom. Zahvalili su se na gostoprimstvu i pozvali nas da budemo njihovi gosti u novoj kući Prihvatilišta, za koju se nadaju da će je, posle mnogo obećanja, konačno i dobiti u 2012. godini.

Čim su zakoračili u redakciju otkrili su nam da žele da budu novinari, fotoreporteri i urednici, a devojčice su se pohvalile i da pišu lepe pesme. Pred velikim ekranom, gde se inače održavaju kolegijumi, oči su im zacaklile kada smo im pustili crtaće. Obišli su sve delove redakcije, slikali se u salama za sastanke, družili sa zaposlenima, znatiželjno posmatrali šta se radi u foto odeljenju…

– Sigurno je lepo biti direktor na ovom mestu! I mi ćemo da učimo da bismo jednog dana radili – samo su neki od komentara mališana.

Bajke i slatkiši su ih oduševili. Najmlađi gosti želeli su i da se pohvale, pa su pred nama čitali delove „Snežane i sedam patuljaka”, „Bambija”, „Automobila”, „Pinokija”.

Na prvi pogled, gledajući ih onako razdragane, niko ne bi mogao da pretpostavi šta im se krije u srcima. Ali novogodišnje želje otkrivaju teške dečje sudbine. Život ih nije mazio, ali se još nadaju da će im Deda Mraz doneti bolji život.

Zato su mu pisali pisma, iskrena, nesebična i od njega tražili slatkiše, nove patike, čizme, još mnogo drugara, ali i ono što njihovi vršnjaci i ne slute da je nečija velika želja. Većina njih sanja da ponovo vidi mamu i tatu i da sa njima provede praznike.

Prihvatilište za decu u Bulevaru oslobođenja 219 jedino je u zemlji koje je 24 sata na raspolaganju svim gradovima u Srbiji, pa i zemljama u okruženju. Za 54 godine na ta vrata je zakucalo više od 62.000 dece od sedam do 18 godina. Među njima su i žrtve nasilja, zlostavljanja, lanca prostitucije, trgovine ljudima, deca bez roditeljskog staranja…

Velika želja ovih mališana, kao i vrsnih stručnjaka i volontera koji rade u Prihvatilištu za decu je da dobiju novu kuću, jer ova u kojoj su sada ne odgovara potrebama dece, a nije ni na bezbednom mestu. Ima samo 250 kvadrata i 16 kreveta, a Prihvatilište, uz sve to, zgradu deli sa decom kojoj su izrečene vaspitne mere. Mališani zbog nedostatka prostora spavaju po hodnicima, na dušecima.

– Naša želja je da posle mnogo obećanja, još od 2009. godine, konačno dobijemo novu kuću i da svako dete koje nam zatraži pomoć ima topli krevet. Pozivamo opštine, firme, kompanije da u 2012. budu humane i da osluškuju tuđe potrebe. Bez uvijanja, nama je potrebna nova kuća – ponovila je i prilikom ove posete Ana Kalajdžić, specijalni pedagog Prihvatilišta za decu.

Podrška SMS porukom Akcija „Pobedi za decu Prihvatilišta” započeta je prošlog leta, a cilj je prikupljanje novca za kupovinu nove kuće minimalne površine 400 kvadrata i sa 30 kreveta. U akciji su učestvovali sportisti, pevači, glumci i mnoge druge poznate ličnosti, a građani mogu da se priključe slanjem SMS-a na broj 1075 prema svim mrežama. Cena poruke je 50 dinara. (SMS akcija je zavrsena 1. maja 2012. godine)

Radmila Bulatović

© Prihvatilište za decu Beograda © 2009-2020