Epidemiološka situacija

Dragi prijatelji, želeli smo da vas informišemo o aktivnostima Prihvatilišta tokom vanrednog stanja.

Zarad zdravstvene i emotivne dobrobiti dece, naš stručni tim svakodnevno održava sa decom edukativne i psihološke radionice u kojima ih informiše o prirodi korona virusa, kako se on prenosi i koje mere mogu preduzeti da zaštite sebe i druge. Radionice su prilagođene uzrastu dece i između ostalog obuhvataju crtanje, podučavanje kako da na internetu prepoznaju pouzdane izvore informacija, praćenje vesti i podataka o pandemiji u Srbiji i inostranstvu, kao i psihološke radionice gde razgovaramo sa decom o emotivnoj strani izolacije.

Edukacija dece nam je prvi prioritet jer je Prihvatilište ustanova privremenog smeštaja. Želimo da budemo sigurni da svako dete koje je boravilo kod nas razume kako da zaštiti sebe i druge i kada napusti Prihvtilište. Sledeći prioritet nam je emotivna i psihička dobrobit dece. Izolacija, zabrane izlazaka i kontakata sa porodicom i drugarima stvara kod dece razumljiv nemir, strah i neizvesnost. Naš cilj je da deca bez straha i stida otvoreno govore o svojim osećanjima i da uz podršku stručnih radnika i svojih drugara iz Prihvatilišta pronađu emotivni mir tokom ovog neprijatnog perioda.

U Prihvatilište i tokom vanrednog stanja dolaze deca kojoj je pomoć potrebna. Poštujući sve mere zaštite dece i zaposlenih, nakon pregleda lekara, deca koja stignu u Prihvatilište prvo borave 14 dana u posebnim prostorijama, koje su opremljene u skladu sa njihovim potrebama i interesovanjima kako bi im vreme brže i lakše prošlo. Nakon 14 dana pridružuju se ostaloj deci koja su u Prihvatilištu.

Iskustvo nam je pokazalo da deca disciplinovano i hrabro poštuju ograničenja kada razumeju šta se zapravo dešava i koje opasnosti postoje. Ovo je za nas još jedna situacija u kojoj smo izuzetno ponosni i zahvalni za njihovu saradljivost, smirenost i podršku koju pružaju jedni drugima.

Šaljemo vam pregršt zagrljaja da zajedno što pre prebrodimo ovaj period.

© Prihvatilište za decu Beograda © 2009-2020