Graditi poverenje kod mališana

Izvor: Danas

U prihvatilištu za decu na Voždovcu, koje ovih dana obeležava 52 godine postojanja, trenutno boravi 22 dece. Među njima ima onih bez roditeljskog staranja, koja su grubo zanemarena, seksualno zlostavljana deca, kao i žrtve trgovine ljudima.

Najmlađe dete ima sedam godina, a najstarije 18. Godišnje kroz ovu ustanovu prođe oko 500 dece - objašnjava za Danas Danijela Stajković, rukovodilac prihvatilišta koje radi u okviru Zavoda za vaspitanje dece i omladine.

U ovoj ustanovi trenutno je smešteno pet devojčica, žrtava trgovine, dva dečaka koji su trpeli seksualnu eksploataciju, starosti 11 i 12,5 godina,a jedna je devojčica bila heroinski zavisnik.

- Ona je prošla ceo tretman, izlečila se, pokušala da se vrati normalnom životu, ali je u tom osetljivom periodu bez dovoljno snage i podrške uletela u lanac trgovine, i sada smo ponovo na početku. Ovde su i devojčice koje su rano postale meta raznih zloupotreba, od odvođenja iz porodice, navođenja na konzumiranje različitih psihoaktivnih supstanci do primoravanja na prostituciju - objašnjava Stajkovićeva.

Prihvatilište raspolaže sa svega 16 kreveta smeštenih na prostoru od oko 200 kvadrata,i neophodna je pomoć Grada da se za ovu ustanovu nađe prikladniji prostor. Kapaciteti su već prepunjeni, a za program prihvatne stanice postoji zakonska obaveza da je uvek slobodno tri do šest kreveta, jer se prijem dece vrši 24 sata. Stajkovićeva dodaje da trenutno ima 12 zaposlenih, od toga dva socijalna radnika,psiholog, medicinska sestra i šest specijalnih pedagoga ,a svi istovremeno rade na dva programa.

Danijela Stajković kaže da mnoge poznate ličnosti pomažu sprovođenje dnevnih aktivnosti za decu, pa im je omogućeno da posećuju utakmice, koncerte, pozorišne predstave, idu na časove pantomime, radionice opismenjavanja, uče razne veštine. S druge strane, dodaje Stajkovićeva, ima i onih koji, kada im se obrate za pomoć, ne žele da čuju za ovu kategoriju dece.

- Najvažnije je da radimo na izgradnji poverenja sa decom, jer oni prvo ne veruju sebi, pa onda ni drugome. Radimo na podsticanju njihove emotivne sigurnosti da dete shvati da je prihvaćeno. Važno je da oni instituciju doživljavaju kao ustanovu koja nudi pomoć i podršku - zaključuje naša sagovornica.

© Prihvatilište za decu Beograda © 2009-2020