Izgradimo lepše i toplije Prihvatilište za decu

Izvor  Press Online

\"studenti-za-decu\"Ne možete ostati isti nakon pola sata druženja sa mališanima u Prihvatilištu za decu u Beogradu. Njih 24 trenutno boravi u prostoru koji prima najviše 16 dece, gde prozori ne dihtuju i mnogi zidovi su napukli. A jednako puca i srce od životne priče svakog deteta.

Koliko god se njihovi vaspitači trudili da im pruže bezgraničnu ljubav i pažnju koje su ovoj deci potrebnije od ičega, nekada samo to nije dovoljno. Trenutno im je najpotrebniji novi, prostraniji i topliji dom, ali su im potrebni i obuća, odeća, hrana, sredstva za higijenu, lekovi, vitamini…

Mali Stefan kaže da je u Prihvatilište došao pre nekoliko dana i da mu se više dopada nego u domu iz koga je došao. I dok ostali pomalo stidljivo odgovaraju na pitanja, on nas je već poveo da crtamo sa njim i ispričao nam šta voli da jede i da ne voli da ustaje rano. Kaže da su vaspitači divni i da je već stekao mnogo drugara, ali da je malo gužva.

Zajednička akcija

Zbog toga se Press pridružio humanitarnom projektu „Studenti za decu Prihvatilišta\“, koji su organizovali Fakultet za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum i Fakultet organizacionih nauka, a učestvuju i ETF, Ekonomski, Pravni, Matematički, Defektološki fakultet, FPN, Megatrend…

– Cilj projekta je da pomognemo deci koja su žrtve trgovine ljudima, prostitucije, zlostavljanja, zanemarivanja, deci bez roditelja i deci ulice, a koja su u istom okruženju sa ostalom decom u drugom delu zgrade, gde su i ona sa izrečenim vaspitnim merama. Ovo predstavlja ozbiljan problem ako govorimo o deci koja su pretrpela strašne traume. Zajednički cilj je da se jedino Prihvatilište za decu u Srbiji preseli u veći prostor, jer sada borave u 250 kvadrata i
pri tom polovina je neiskorišćena, jer je prilično oronula. Trenutno je tu 24 dece, a kapacitet je po osam muških i ženskih kreveta, te se dešava da spavaju po dvoje u krevetu. Za novi smeštaj koji bi trebalo da bude duplo veći i sa kapacitetom od 30 kreveta potrebno je oko 400.000 evra – objašnjava Gala Vujović, lider projekta i student psihologije na FMK.

Vaspitačica u Prihvatilištu Maja Nišević kaže da je jedina njihova želja svake Nove godine da dobiju novi, nešto veći i topliji dom.

– Već više od dve godine traje projekat „Pobedi za decu Prihvatilišta\“ i još nismo uspeli da prikupimo dovoljno novca za novu kuću, ali ne odustajemo, već nastavljamo da se borimo. Sva deca se stope sa ovim prostorom zato što se trudimo da im bude prijatno, sa njima radimo sa mnogo ljubavi i svakom posvećujemo pažnju koliko god možemo. Međutim, nehumano je da njih toliko bude u ovom prostoru. Tada moraju da spavaju po dvoje u krevetu, po dnevnom boravku, u vaspitačkoj kancelariji, na dušecima, kako se snađemo… Neki prozori ne dihtuju i prilično je hladno, a neki ne mogu ni da se otvore – priča ona.

© Prihvatilište za decu Beograda © 2009-2020