Mesec humanosti u Beogradskom dramskom pozorištu

\"logo-bdp\"Beogradsko dramsko pozorište i ove godine obeležava „Decembar mesec humanosti“. Ovo je peta sezona u kojoj uspešno organizujemo ovu akciju. Ideja je da za naš mali jubilej okupimo sve one sa kojima smo uspešno sarađivali prethodnih godina. U toku meseca decembra prikupljaće se pomoć za one kojima je to najpotrebnije. Svi posetioci i ljudi dobre volje biće u mogućnosti da pomognu.

Ovom prilikom pozivamo našu publiku, zaposlene, saradnike, partnere, prijatelje naše kuće, da se priključe našoj akciji. Pozivamo Vas da podržite akciju„Bitka za bebe“ Fonda B 92, akciju „Pobedi za decu Prihvatilišta“ Prihvatilišta za decu Beograd, akciju „Da svi pomognemo“ Fondacije Ana i Vlade Divac, akciju dobrovoljnog davanja krvi Instituta za transfuziju krvi Srbije.

PRIHVATILIŠTE ZA DECU

Prihvatilište za decu je ustanova Grada Beograda koja zbrinjava najosetljivije kategorije mladih, uzrasta od 7 do 18 godina, među kojima su žrtve nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja, žrtve trgovine ljudima, deca sa problemima u ponašanju, deca bez roditeljskog staranja i deca ulice. Tokom 55 godina rada, zbrinuli smo preko 70.000 dece. Kao prva ustanova u koju deca dođu nakon izlaska iz rizičnih situacija, Prihvatilište ima ključnu ulogu u sistemu socijalne brige i zaštite.

Statistički podaci ukazuju da broj dece koja pripadaju navedenim kategorijama raste. Kako su trenutni kapaciteti ustanove 16 kreveta, a površina ustanove 250 m2 , neophodno je preseljenje Prihvatilišta u veći prostor minimalne površine 400 m2 , sa povećanjem kapaciteta na 30 kreveta. Pridružite se da obezbedimo deci ono što im je najneophodnije – mesto gde uvek mogu doći po pomoć. Više informacija na sajtu www.prihvatiliste.rs/pobedi.

SPISAK POTREBNIH STVARI

1. Sredstva za ličnu higijenu

(toalet papir, ubrusi, ulošci za devojčice, tečni sapun, šamponi, prašak za veš)

2. Sredstva za čišćenje i dezinfekciju prostora

(poput Sanitara, Domestosa i Axela)

3. Patike i cipele – muške i ženske

(brojevi: 36-44)

4. Zimske jakne

(za uzrast 7 – 18 godina)

5. Hrana

Namirnice koje mogu duže da stoje poput paštete, pirinča, mesnog nareska, špageta, makarona, supa u kesici, džemova, keksa, mleka u prahu, ulja, šećera i sokova na razređivanje

6. Jastuci za spavanje

(20 jastuka)

7. Papuče

(brojevi: 36-44)

8. Pidžame

(za uzrast 7 – 18 godina)

9. Lekovi

Sirupi za iskašljavanje, lekovi za skidanje temperature, Brufen, Febricet, Panadon, Andol, vitamin C

Pozivamo sve one koji su u mogućnosti da doniraju neku od navedenih stvari, to urade u toku trajanja “Decembra meseca humanosti” BDP-a. Sve stvari možete doneti do 25. decembra u BDP, u periodu od 10 do 19 časova.

AKCIJA „BITKA ZA BEBE“

Umesto prvobitno planiranih 100 inkubatora, tokom „Bitke za bebe“ nabavljeno je čak 207. Opremanjem preko 60 zdravstvenih ustanova u pedesetak gradova Srbije, u potpunosti su podmirene njihove potrebe za ovim uređajima. Osim inkubatora, za Institut za neonatologiju u Beogradu obezbeđena su i sredstva za rekonstrukciju odeljenja intenzivne nege i izgradnju lifta. Pored ovoga, u okviru akcije „Bitka za porodilišta“ prikupljena je neonatološka i ginekološka oprema za preko 40 zdravstvenih ustanova: 13 reanimacionih stolova, 10 infuzionih pumpi, 6 neonatalnih ventilatora, 16 lampi za fototerapiju, 43 pulsna oksimetra, 8 porođajnih stolova i druga medicinska oprema.

Do danas je u ovoj akciji učestvovalo preko milion građana Srbije i više od 700 kompanija i organizacija. Zajedno, prikupljeno je preko 2,5 miliona evra. Do uspešnog završetka akcije potrebno je još toliko. Zato, ako kojim slučajem još niste navukli uniformu sa prepoznatljivim simbolom bebeće pesnice, mobilizacioni centar nalazi se na sajtu www.bitkazabebe.rs.

Pridružite se “Bici za bebe”! Pošaljite sms donaciju za porodilišta na broj 3100!

Vidimo se na Crvenom krstu da zajedno podržimo akciju “Bitka za bebe”!

AKCIJA „DA SVI POMOGNEMO“

Fondacija „Ana i Vlade Divac“ je osnovana u Srbiji sa ciljem da pomogne građanima, posebno izbeglicama, u praktičnom rešavanju njihovih životnih i egzistencijalnih problema sa posebnim akcentom na rešavanje njihovih stambenih pitanja. Do sada je zahvaljujući aktivnostima Fondacije 352 porodice izbeglih i raseljenih lica (oko 1.500 osoba) dobilo svoj dom.

Osim ovog segmenta rada, Fondacija „Ana i Vlade Divac“ je posvećena promociji pozitivnih vrednosti među mladima u Srbiji. Obnova dečijih igrališta u vrtićima, renoviranje i izgradnja sportskih terena, deo su akcije u kojoj nastojimo da mlade uputimo na prave vrednosti. Takođe, preko niza aktivnosti koje od svog osnivanja inicira i sprovodi, Fondacija podstiče razvoj individualne i korporativne filantropije u Srbiji. Različite akcije su usmerene ka razvoju svesti i promociji davanja kod građana Srbije, kao i društveno odgovornog ponašanja u biznis sektoru.

Ovog decembra, podrška će biti pružena kampanji “Da svi pomognemo” koju je pokrenula Fondacija „Ana i Vlade Divac“ sa ciljem stambenog zbrinjavanja 20 najugroženijih porodica iz kolektivnih izbegličkih centara. Akciju su početkom godine zajednički pokrenuli i realizovali Fondacija \“Ana i Vlade Divac”, UNHCR- Visoki komesarijat UN za izbeglice i Radio-televizija Srbije.

Pozivamo sve ljubitelje pozorišta da podrže ovu akciju, jer samo zajedno možemo obezbediti dom za novih 20 najugroženijih porodica. Sve zainteresovane kompanije i pojedinci mogu da se putem SMS 2112 i pojedinačnih donacija priključe ovoj plemenitoj akciji.

INSTITUT ZA TRANSFUZIJU KRVI SRBIJE

Institut za transfuziju krvi Srbije je više od šest decenija u službi nacije. U proteklih 60 godina prikupljeno je preko 2 500 000 jedinica krvi čime su spaseni mnogi životi.

U Beogradu i Centralnom regionu Srbije, humani i odgovorni građani i ekipe Instituta za transfuziju krvi Srbije su na istom zadatku – prikupljanju potrebnih količina krvi i produkata od krvi za lečenje obolelih građana. Najvažnija misija – nada za život.

Pozivamo Vas da u toku “Decembra meseca humanosti” date krv, 13. decembra u periodu od 12 do 18 časova u BDP-u.

© Prihvatilište za decu Beograda © 2009-2020