Najpotrebniji voće i čizme

Izvor: Danas

U Prihvatilištu za decu u Bulevaru oslobođenja prethodnog vikenda bilo je 29 dece na spavanju iako ležajeva ima za 16 mališana. Prema rečima rukovodioca ove ustanove Danijele Stajković, broj mališana počeo je drastično da se povećava još od sredine prošle nedelje, tako da se dešavalo da u Prihvatilištu u nekom trenutku bude i do 50 dece, oko dvadesetoro njih je došlo samo da se okupa, presvuče i pojede nešto toplo.

- Sva deca koja se pojave na našem pragu biće primljena. Svi će biti zbrinuti, a u slučaju da naš tim proceni da je za dete najbolje da ostane na smeštaju, bez obzira što nemamo dovoljno kreveta zadržaćemo ga. Snalazimo se kako umemo, uglavnom po sobama i dnevnom boravku postavili smo dušeke i prostirke, a ako su deca u srodstvu spavaju zajedno - kaže Stajkovićeva.

Ona dodaje da je zgrada stara i da je skoro ruinirana, a da je od jakog vetra pala tabla sa oznakom Prihvatilišta.

- Za sada uglavnom imamo sve što nam je potrebno, od sredstava za higijenu i garderobe. Međutim, u zadnjih nekoliko dana imamo porast u broju mališana od šest do deset godina, čak desetoro njih, tako da nam trebaju zimske čizme malih brojeva, od 27 do 33. Takođe, budući da je hladno i da nas ima dosta na malom prostoru, apelovala bih na ljude dobre volje da nam doniraju voće i vitamine, da bi se koliko toliko zaštitili od virusa i bakterija - objašnjava Danijela Stajković.

© Prihvatilište za decu Beograda © 2009-2020