Njujorški fotograf „zaboravljenoj” deci

Izvor: Politika

\"\"Kalemegdan pod mesečinom, Crkva svetog Marka, novogodišnji tamburaši, beogradski mostovi neki su od motiva sa fotografija Danijela Četmena, fotografa iz Njujorka.

Zbog velike ljubavi koju oseća prema srpskom narodu i u želji da pomogne mališanima bez roditelja koji žive u Prihvatilištu za decu i omladinu u Bulevaru oslobođenja, Četmen je organizovao aukciju ovih radova.

Na javnoj prodaji umetničkih fotografija, održanoj juče u Starom dvoru, nadmetali su se direktori javnih preduzeća iz prestonice, predstavnici uspešnih kompanija, ličnosti iz javnog života i ne mnogo poznati ali svakako humani ljudi.

Pesmama dobrodošlice aukciju je otvorio hor Leontine Vukomanović „Čarolija”, a potom je, sa početnom cenom od 1.000 dinara održana licitacija na kojoj je dostignuta cena od 10.000 dinara po fotografiji.

Vladan Đukić, sekretar Sekretarijata za socijalnu zaštitu, pozdravio je goste i obratio se mališanima iz prihvatilišta.

– Kroz dom za decu lišenu roditeljskog staranja godišnje prođe od 400 do 600 mališana tražeći pomoć i pažnju. Prihvatilište i Prihvatna stanica rade 24 sata i zbrinjavaju dečake i devojčice sa problemima u ponašanju, mališane bez roditeljskog staranja, žrtve nasilja, zanemarivanja, zlostavljanja i decu sa ulice. Klince u prihvatilište upućuju tužilaštvo, policija i centri za socijalni rad a dešava se i da sami zakucaju na vrata, u nadi da će se okupati i nahraniti ili dobiti zaštitu. Ovim gestom želimo da damo na znanje deci bez roditelja da nisu sama u ovom gardu i da postoje ljudi dobre volje koji su spremni da im pomognu – kaže Đukić.

Prikupljenih više od 90.000 dinara dobro će doći, kako kažu deca iz prihvatilišta, za osnovne egzistencijalne potrebe i kupovinu neophodnih stvari za dom.

Među gostima koji su rado odvojili koju hiljadarku iz novčanika bili su i košarkaši i odbojkašice Crvene zvezde, a događaju su prisustvovali i predstavnici Fondacije princeze Katarine Karađorđević, OEBS-a i diplomatskih sedišta u Srbiji.

Četmen, koji je poklonio svoje fotografije, sarađivao je sa misijom Republike Srbije u Ujedinjenim nacijama na prikupljanju pomoći za decu, kazao je da Srbiju smatra svojom drugom domovinom.

© Prihvatilište za decu Beograda © 2009-2020