Osnovci darovali hranu, knjige i prijateljstvo

Izvor: Politika

Griz, palenta, plišane lutke, školski pribor, čokolade... u gomili poklona koje su đaci OŠ „Banović Strahinja” darivali vršnjacima iz Prihvatilišta. Osnovci čukaričke škole „Banović Strahinja” bili su juče domaćini vršnjacima koji ne odrastaju bezbrižno u porodičnom krugu niti su im školske obaveze najveća muka, a privremeno utočište su našli u Prihvatilištu za decu. Školarci i školski radnici kojima solidarnost i humanost nisu nepoznanice naumili su da deci poklone ono što im je najpotrebnije: hranu, igračke, knjige... Među darovima bilo je i ono što novcem ne može da se kupi: dobrodošlica, prijateljstvo, druženje, podrška. Dok su deca iznosila pune kutije darova iz školske sobe u kombi, gostima osmoletke postalo je jasno da se društvo prijatelja koji o njima brinu uvećalo za najmanje 862 đaka, koliko ih ima u OŠ „Banović Strahinja”, a tu su i njihovi roditelji i nastavnici.

– Pitali smo šta im treba. Spisak podelili po odeljenjima i zakačili na oglasnu tablu. Akcija prikupljanja poklona trajala je dva dana. Sve je bilo lako i jednostavno. Roditelji su donosili i više od onoga što smo rekli da je potrebno – predočila je Divna Dimitrijević, direktor OŠ „Banović Strahinja”.

Prikupili su brdo hrane koja može da stoji – konzerve paštete, mesnog nareska i sardine, makarone, špagete, griz, palenta, brašno, šećer, zejtin... Darivali su i sredstva za higijenu: toalet papir, ubruse za ruke, tečni sapun, prašak za veš, omekšivač. Čokolade i igračke, kojima se klinci najviše raduju, nisu izostali. U gomili zapakovanih poklona najupadljivija je bila velika plava kutija na tufne, puna školskog pribora. Napunili su je učenici petog tri. U posveti, poželeli su vršnjacima da olovke i bojice potroše pišući ljubavne porukice.

– Privilegija biti među ljudima koji nas doživljavaju sebi ravnim, a opet imaju želju i potrebu da nam pomognu. Đaci su poveli našu decu u obilazak škole. Kad ih pogledate zajedno ne vidite razliku, ne prepoznajete da među njima ima mališana sa vrlo bolnim i ponekad teško shvatljivim životnim pričama. Postupak škole „Banović Strahinja” uliva nam poverenje da naša deca i njima slična nikada neće biti gladna, gola i bosa. A kada se za to pobrinemo, sve drugo je lakše – utisci su Danijele Stajković, rukovodioca prihvatilišta.

U znak zahvalnosti, pedagozi prihvatilišta raspoloženi su da održe radionicu na temu životnih okolnosti koje svako dete mogu da zadese, i primerima iz iskustva pokažu školarcima OŠ „Banović Strahinja” kako mogu da se izbore sa nemilim situacijama. Saznanja koja đaci stiču na ovakvim tribinama značajna su, napominju, jer u svakoj školi postoje deca koja odrastaju u nepodsticajnom okruženju, a ne zna se kada će nešto da bude okidač da skrenu sa poželjne putanje odrastanja danas, kada govorimo o takozvanim normalnim ulovima života koje ne umemo da definišemo.

© Prihvatilište za decu Beograda © 2009-2020