Otvorena vrata za male sugrađane

Izvor: Danas

Dok se ovih hladnih zimskih dana mnogi sugrađani bezbrižno greju u toplim domovima, malo ko u tom trenutku pomisli kako je deci koja žive ili rade na ulici i kojima je hladnoća svakodnevni „prijatelj“. U gradu postoji nekoliko ustanova gde ta deca mogu da dođu da se ugreju, okupaju, pojedu nešto i da prespavaju. Prihvatilište za decu i omladinu na Voždovcu jedna je od takvih institucija koja je iako popunjenog kapaciteta uvek otvorena za male sugrađane o kojima niko ne brine.

Rukovodilac prihvatilišta Danijela Stajković kaže za Danas da će svi mali beskućnici koji im zakucaju na vrata biti primljeni. U Prihvatilištu je sada toplo, mnogo bolje nego prošle godine.

- Broj dece koja su zbrinuta kod nas stalno se menja, jer jedni dolaze drugi odlaze, a ima i onih koji ne bi da idu odavde, jer im je ovde dobro. Sada ih imamo petnaestoro. U poslednja dva dana došlo nam je petoro dece, od kojih je troje sa ulice. To su deca koja prose, slabog zdravstvenog stanja i njima je odmah potrebno pomoći. Verujem da postoje deca koja su prosto naviknuta na ulicu, ali me uhvati strah od pomisli da se u njihovim malim glavama stvorila misao da to tako mora da bude. Oni treba da žive kao i sva ostala deca, a društvo treba da im pruži šansu i da shvate da neko brine o njima - priča Stajkovićeva. Ona naglašava i da još uvek kod dece postoji neki strah od dolaska u prihvatilište, jer misle da će ih tamo držati zatvorene, i da će njihova sloboda biti ograničena, što naravno nije istina.

Prihvatilište zbrinjava decu uzrasta od sedam do 18 godina i to su deca bez roditeljskog staranja, bez adekvatnog roditeljskog staranja, deca ulice, žrtve nasilja i zlostavljanja, deca u sudskom postupku, deca u procesu readmisije, deca sa poremećajima u ponašanju i deca žrtve trafikinga. Kao korisnici prihvatilišta ova deca imaju higijensko-zdravstvenu zaštitu, vaspitno-edukativne i psihološke radionice, podršku u osposobljavanju, ali i džeparac. Prema rečima Stajkovićeve deca ostaju u ovoj ustanovi dok im centri za socijalni rad ne nađu trajnije rešenje. Od 350 dece koja su tokom prošle godine prošla kroz Prihvatilište više od 200 mališana sklonjeno je iz rizičnih situacija i zbrinuto...

© Prihvatilište za decu Beograda © 2009-2020