Prihvatilište: Nema prepreka za osamostaljivanje

Izvor: RTS

Nikakve prepreke ne postoje uslovljene predizbornim periodom za realizaciju osamostaljivanja Prihvatilišta za decu iz Zavoda za decu i omladinu Beograda, saopšteno je iz te ustanove.

Ne postoje nikakve prepreke uslovljene predizbornim periodom za realizaciju osamostaljivanja Prihvatilišta za decu iz Zavoda za decu i omladinu Beograda, saopšteno je iz te ustanove.

Kako je navedeno u izveštaju o procesu preseljenja, s obzirom na zabrinjavajuće uslove u kojima deca borave i zakonske okvire koji odobravaju hitno iseljenje, a u koje su nadležni godinama upućeni, dovoljno je da Sekretarijat za socijalnu zaštitu Beograda preda Skupštini grada zahtev za donošenje rešenja za osamostaljivanje Prihvatilišta za decu.

Ocenjujući da je zabrinjavajuća činjenica da već devet godina, od 1. januara 2005. godine, ne postoje pravne i tehničke prepreke za osamostaljivanje, ali da se takav korak još uvek nije realizovao bez obzira na upućenost nadležnih organa i tešku situaciju u kojoj Prihvatilište funkcioniše, iz te ustanove ističu da taj korak nikako nije uslovljen predstojećim izborima.

U izveštaju se navodi i da je prvi neophodan uslov ka preseljenju pravno izdvajanje Prihvatilišta iza Zavoda za decu i omladinu Beograda i vraćanje njegove samostalnosti.

Iz te ustanove su naveli i da će nedeljno izveštavati o napretku projekta, a kako je istaknuto u prethodnom izveštaju tri koraka predstoje konačnom rešenju problema.

Potrebno je da Sekretarijat za socijalnu zaštitu Beograda, koji poseduje kompletnu dokumentaciju za pokretanje procedure po hitnom postupku, izvrši postupak pravnog izdvajanja Prihvatilišta iz Zavoda i time mu vrati samostalnost putem preuzimanja osnivačkih prava.

Iz te Ustanove navode i da Sekretarijat za socijalnu zaštitu treba da pronađe adekvatno zemljište u širem centru Beograda, na opštinama Stari grad, Vračar, Zvezdara ili Voždovac, minimalne površine osam ari, na kome bi se nov dom renovirao ili izgradio.

Trebalo bi izgraditi ili renovirati nov objekat minimalne površine od 400 kvadrata sa kapacitetom za 30 dece, istaknuto je u izveštaju u kome je navedeno i da su u protekle tri godine u svrhu preseljenja pristigle donacije veće od 7.700.000 dinara.

© Prihvatilište za decu Beograda © 2009-2020