Prihvatilište za decu kao posebna ustanova

Beoinfo,

Na današnjoj sednici gradske skupštine usvojena je Odluka o osnivanju Prihvatilišta za decu Beograda kao jedinstvene ustanove socijalne zaštite u nadležnosti grada.

– Današnjom odlukom smo pokazali da uvek brinemo za one kojima je pomoć najpotrebnija, a imajući u vidu da je Prihvatilište za decu i mlade ustanova od posebnog značaja, grad je nakon dužeg vremenskog perioda obezbedio novi prostor znatno većeg kapaciteta, čime će se obezbediti uslovi za kvalitetniji rad zaposlenih u ustanovi i naravno neuporedivo bolji uslovi za boravak korisnika. Samim tim prihvatilište će moći da funkcioniše kao jedinstvena samostalna ustanova socijalne zaštite na teritoriji grada Beograda. Rad sa decom koja su u stanju socijalne ugroženosti, zlostavljana, zanemarivana, zatečena u skitnji, prosjačenju, dugi niz godina bio je izrazito otežan. U toku godine kroz prihvatilište prođe od 400 do 600 dece, uzrasta od 7 do 18 godina, koja pripadaju svim kategorijama sistema socijalne zaštite. Zato nam je i bilo veoma važno da tu decu odvojimo od korisnika Zavoda za vaspitanje dece i omladine – dece i mladih koji su u sukobu sa zakonom i kojima je sud izrekao meru upućivanja u vaspitnu ustanovu zbog direktnog nepovoljnog uticaja – izjavila je Nataša Stanisavljević.

Podsećamo da će novi prostor u kojem će Prihvatilište za decu fukncionisati kao samostalna ustanova od 1.700 kvadratnih metara u Ulici Živka Davidovića imati sve neophodne kapacitete i uslove, pa je sigurno da će moći da primi veći broj dece, čime će se znatno doprineti njihovom boljem i kvalitetnijem životu.

Otvaranje je planirano početkom 2019. godine. Pored senzorne sobe, imaće i odvojeni deo za nove korisnike, gde će se vršiti prijem i tek nakon procene odlučivaće se gde će se korisnik najadekvatnije zbrinuti, imaće 16 spavaćih soba za decu, odvojene prostorije za dnevni boravak, radioničarski rad, individualne tretmane i slično. Posedovaće biblioteku sa informatičkom radionicom, dve sale za radionice, sobu za bezbedonosno ispoljavanje besa. Obezbeđeni su svi potrebni sanitarno-higijenski uslovi koji podrazumevaju dovoljan broj kupatila, odvojeni medicinski blok, blok za prijem novih korisnika i sl. Pored prihvatilišta, u odvojenom delu zgrade biće prostor za uslugu Svratišta sa sadržajima koji će menjati način funkcionisanja dece koja imaju neadekvatne načine života.

Grad Beograd u sklopu delatnosti Sekretarijata za socijalnu zaštitu najdirektnije pruža podršku očuvanju porodice, naročito porodice koja se usled negativnih socijalnih indikacija nalazi u riziku. Trudimo se da u saradnji sa drugim relevantnim institucijama zajedničkim snagama pružimo podršku i pomoć svoj deci kojoj je ona potrebna.

© Prihvatilište za decu Beograda © 2009-2020