Prihvatilište za decu proslavilo 53 godine

Izvor: Press

\"prihvatiliste-za-decu-proslavilo-53-godine\"Dobrota je mudrost, a možda i najviša mudrost, ljudi nisu dobri samo zato što su mudri, nego su i mudri zato što su dobri, jedna je od poruka koje su štićenici Prihvatilišta za decu delili juče svim posetiocima proslave 53 godine rada ove socijalne ustanove.

Kapaciteti Prihvatilišta, koje trenutno ima 250 kvadrata, uskoro će biti povećani jer grad planira da preuzme osnivačka prava i obezbedi veći objekat.

Umetničko-zabavnim programom u ustanovi kulture \"Vuk Karadžić\" juče je svečano obeležen rođendan Prihvatilišta, čiji su štićenici pred brojnom publikom izveli predstavu \"Mali princ\". Održana je i revija frizura Akademije \"Panjković\", nastupio je frontmen \"Riblje čorbe\" Bora Đorđević, bend iz Arhitektonsko-tehničke škole, štićenici Prihvatilišta za decu iz Kragujevca kao i đački KUD \"20. oktobar\", u kom već 12 godina igra i Nina Knežević.

- Podržavamo sve ljude koji pomažu ugroženoj deci i veoma nam je drago što smo pozvani da za naše vršnjake odigramo koreografiju \"Šopluk\" - kaže Nina.

Od osnivanja, kroz Prihvatilište u Bulevaru oslobođenja prošlo je više od 70.000 dece, uzrasta od sedam do 18 godina, a u ovoj ustanovi trenutno je zbrinuto 18 mališana. Iako u nadležnosti Beograda, Prihvatilište zbrinjava decu i mlade iz cele Srbije.

- Beograd finansira kompletne troškove rada Prihvatilišta, koje je prošle godine pomoglo da više od 420 dece bude smešteno u hraniteljske porodice, dok je oko 600 dece prošlo kroz posebne programe. Skupština grada je pokrenula inicijativu za preuzimanje osnivačkih prava nad ovom ustanovom od republike, a cilj nam je proširenje postojećih kapaciteta kako bismo pomogli većem broju dece kojoj je neophodna urgentna zaštita - rekao je na svečanosti gradski sekretar za socijalnu zaštitu Vladan Đukić.

Zvanični kapacitet je 30 korisnika, a Prihvatilište se nalazi u 250 kvadratnih metara i raspolaže sa 16 kreveta. Rukovodilac Prihvatilišta Danijela Stajković istakla je da ustanova pomaže deci bez roditeljskog staranja, kao i žrtvama nasilja, trgovine ljudima, ilegalnim imigrantima, deci sa poremećajem u društvenom ponašanju i deci u sudskom postupku.

- Po zakonu, deca u Prihvatilištu mogu ostati do 30 dana, ali više od 70 odsto štićenika ostane dosta duže. U junu prošle godine pokrenuli smo projekat \"Pobedi za decu Prihvatilišta\" u okviru kog organizujemo razne aktivnosti za prikupljanje novčanih sredstava kako bismo deci pružili kvalitetniju zaštitu - rekla je Danijela Stajković.

Inače, Prihvatilište je od osnivanja često menjalo svoju lokaciju sve dok 1961. godine nije preseljeno u namenski građenu zgradu u Zvečanskoj 52, u kojoj ostaje do 1998. godine, kada se zbog adaptacije zgrade privremeno iseljava u Bulevar oslobođenja 219. Ukupna kvadratura zgrade u Zvečanskoj bila je 1.130 kvadratnih metara, dok danas Prihvatilište obavlja svoju delatnost u 250 kvadrata.

© Prihvatilište za decu Beograda © 2009-2020