Proslava \“Ruka u ruci – deca u porodici\“

Izvor: Studio B

\"prihvatiliste-za-decu-proslavilo-dan-porodice\"Svetski dan porodice obeležen je na kompleksu Avalskog tornja, kao i u Prihvatilištu za decu i mlade.

Na sportskim terenima Zavoda za vaspitanje dece i omladine organizovan je program na kom su se deca družila sa poznatim ličnostima.

Lekari, vatrogasci, policajci i mnoštvo poznatih ličnosti. Dobra volja i žreb kojim su određeni roditelji i svi ostali rođaci. Na taj način počela je igra zvana porodica.

Deca bez roditeljskog staranja su bar na trenutak zaboravila na teške životne trenutke, pre svega zahvaljujući druženju sa poznatim ličnostima.

- Rekla bih negde zapostavljene i odbačena i mo moramo da pokažemo da ta naša pozitivna energija i njihova energija mora da se pokaže na delu, moždaće to da se popravi bar prividno, istakla je glumica Danica Maksimović.

- Ono što sam sigurna da ovoj deci nedostaje to je ljubav, tako da ovo malo što mi danas deci činimo, njima znači mnogo, dodaje pevačica Zorana Pavić.

U Prihvatilištu za decu i mlade, trenutno je smešteno 19. dece, a njihov najveći problem je manjak kreveta.

- Ono što je naš osnovni problem je 16 kreveta osam muških i osam ženskih, a cilj ove prilče i projekta je da deca prihvatilišta pokažu i svoje različitosti. S obzirom da su ovde deca bez roditeljskog staranja, da su to deca koja su žrtve trgovine, nasilja i sva ta deca zaslužuju malo veći prostor, kaže Danijela Stajković, rukovodilac Prihvatilišta i prihvatne stanice.

U toj oblasti grad će, kažu njegovi predstavnici, nastaviti da vodi socijalno odgovornu politiku.\"Znamo za projekat stanovanja za mlade, koji napuštaju institucije, što je veoma važno za proces njihovog osamostaljivanja. Naravno tu je i podrška grada baš kada je reč o prihvatilištu da treba da se razreši i problem smanjenih prostornih kapaciteta\".

- Upućeni su na to da se osnaže, da se kapaciteta njihovih proodica podignu i da zapravo oni uđu u pravu porodicu. ali dok se čitav taj proces ne desi onda smo mi ovde da oni osete porodičnu atmosferu, izjavila je Ljiljana Jovčić, gradski sekretar za dečiju zaštitu.

Obeležavanje Dana porodice upriličena je i kod tornja na Avali. Lepo vreme i odlična prilika da se proslavi zajedništvo.

Posetioci su uživali u prirodi, podsećanju na prave poorodične vrednosti, ali i na vidikovcu jedinstvenog pogleda na Srbiju.

© Prihvatilište za decu Beograda © 2009-2020