Proslavljen 54. rođendan Prihvatilišta Prihvatilište za decu

Izvor: SEEcult.org

\"proslavljen-54-rodjendan-prihvatilista\"Prihvatilište za decu u Beogradu proslavilo je 6. marta 54. rođendan raznovrsnim muzičkim i scenskim programom, uz apel za obezbeđivanje adekvatnijeg prostora za zbrinjavanje najosetljivijih kategorija mladih iz cele Srbije, uzrasta od sedam do 18 godina, među kojima su i žrtve nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja.

Rođendanom Prihvatilišta, koji je proslavljen u Dečjem kulturnom centru Beograda, štićenicima te ustanove pridružili su se i vršnjaci iz Dečjeg hora RTS-a, Ansambla Bolero, Mini muzičke akademije... ali i hrvatski rok muzičar Dado Topić, koji je otpevao pesmu “Svet”. Deca i tim iz Prihvatilišta u završnici su izašli na binu i svi zajedno su otpevali himnu “Pobedi” - autorsko delo kreativnog tima Mini muzičke akademije i rođendanski poklon deci Prihvatilišta.

Nakon svečanog programa, proslava je nastavljena u foajeu, gde su služeni mafini koje su deca iz Prihvatilišta napravila sa timom te ustanove, a održana je i revija šešira koje su takođe kreirali štićenici Prihvatilišta.

 

Prihvatilište za decu do sada je zbrinulo u skučenom prostoru više od 70.000 dece. Ustanova u nadležnosti Sekretarijata za socijalnu zaštitu Beograda, Prihvatilište se nalazi u neodgovarajućem prostoru, površine 250 kvadratnih metara sa svega 16 kreveta. Iako je početkom 2009. dobilo obećanje da će do kraja te godine deca dobiti novi prostor, preseljenje, i pored svih problema koji prate opstanak te ustanove na postojećoj lokaciji, još nije sprovedeno. U međuvremenu se u održavanje nije ulagalo, a postavlja i pitanje da li je smisleno renovirati sadašnji prostor koji ni po standardima, ni po nameni ne poštuje konvencije koje štite prava dece.

Prihvatilište već godinu dana realizuje projekat “Pobedi za decu Prihvatilišta”, u nadi da će uskoro doći dan kada će obezbediti dostojne uslove deci. To bi značilo izmeštanje u kuću minimalne površine 400 kvadratnih metara u širem centru Beograda, sa povećanjem kapaciteta na 30 kreveta. Jer, uprkos postojanju 16 kreveta, broj dece često prevazilazi 25, pa su prinuđena da spavaju na pomoćnim dušecima u hodniku i boravku.

Prema navodima Prihvatilišta, zbog broja dece koja dolaze iz cele Srbije, važno je da nova kuća bude u širem centru grada gde će biti u blizini bolnica, autobuske i železničke stanice. Prihvatilište trenutno ima samo dve prostorije za rad sa decom koja su suočena sa najtežim traumama, a površina od 400 kvadratnih metara bi obezbedila dovoljno mesta da se nesmetano i paralelno pruža i individualna i grupna pomoć.

© Prihvatilište za decu Beograda © 2009-2020