Puno mladih u Svratištu i Prihvatilištu

Izvor: Blic

Sneg i zimske igre nisu obradovali baš sve mališane. Za nemali broj njih, snežne pahulje i niske temperature predstavljaju još jedan u nizu problema s kojim treba da se izbore i prežive. U Prihvatilištu za decu, kao i u Svratištu u Krfskoj, kažu da su prebukirani.

Očekuje se da će narednih dana veliki broj dece sklonište od snega i hladnoće potražiti u Prihvatilištu ili Svratištu..

- Poslednjih desetak dana su nam popunjeni svi kapaciteti. Imamo od 20 do 25 dečaka i devojčica, a samo 16 kreveta. Međutim, još se nekako snalazimo. Problem je što tek očekujemo navalu, jer su dani oko nove godine uvek kritični. Imamo 12 mališana koji su duže kod nas jer se radi o žrtvama trafikinga i zlostavljanja, ostalo su uglavnom deca koja su nam sama došla. Druge socijalne ustanove smo zamolili da nam ne šalju decu kako bi mogli da obavimo prihvat svih koji nam se jave – kaže za „Blic“ Danijela Stajković, rukovodilac Prihvatilišta za decu i omladinu u Bulevaru Oslobođenja 219.

Prema njenim rečima, ima noći da se u prihvatnim stanicama javi sedam ili osam mališana, koji zatraže pomoć. Osim nedostatka prostora, suočavaju se i sa sve većim brojem prehlađenih korisnika. Ipak, sve njih moraju da prime jer se radi o najosetljivijoj populaciji koja nema kome drugom da se obrati. I u Svratištu za decu sa ulice u Krfskoj, suočavaju se sa sličnim problemima. Iako, je poslednjih dana povećan broj korisnika, navalu tek očekuju i pripremaju se da dnevno zbrinu i do 50 mališana.

- Čim počne hladnije vreme, problem naših korisnika postaje sve teži. S obzirom da rade na ulici i da spavaju po haustorima, hladnoća im je veliki problem. Pojačali smo rad na terenu, kako bi videli kome šta treba, ali najčešće je to garderoba, a nekad i medicinske usluge. Pošto u narednim danima najavljuju temperaturu i do minus 10, spremni smo i da primimo najugroženije na noćenje. Međutim, imamo samo četiri kreveta, tako da one koje ne budemo mogli da pomognemo, slaćemo u Prihvatilište – objašnjava Mila Muškinja iz Svratišta za decu sa ulice i dodaje da su se snabdeli lekovima za obaranje temperature, ali da im nedostaju vitaminski napici.

Apel za pomoć

Deci koja pomoć zatraže u Svratišu u Krfskoj ili u Prihvatilištu u Bulevaru Oslobođenja u ovom trenutku su najpotrebniji čajevi, vitaminski napici, kao i voće bogato vitaminom C, poput limuna, pomorandži i mandarina. Osim toga, u Svratištu, apeluju na Beograđane da im pomognu i tako što će doneti donji veš, koji uvek nedostaje.

© Prihvatilište za decu Beograda © 2009-2020