Radojičić: Nova zgrada Prihvatilišta za decu u završnoj fazi

Beoinfo,

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić obišao je radove na adaptaciji i rekonstrukciji nove zgrade Prihvatilišta za decu i mlade u Ulici Živka Davidovića na Zvezdari.

Događaju su prisustvovali sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, Vladeta Mitrović iz Sekretarijata za investicije, kao i vršilac dužnosti direktora Prihvatilišta Danijela Stajković.

Vrednost investicije je 120 miliona dinara, a gradonačelnik je istakao da je rok za završetak radova 25. februar.

– Zadovoljan sam, urađeno je 97 odsto posla, ali sam veoma srećan i zbog činjenice da ćemo novim objektom Prihvatilišta rešiti veliki problem. Prostor u kojem se deca trenutno nalaze nije adekvatan i zauzima površinu od svega 250 kvadratnih metara, dok će ovde na raspolaganju imati više od 1.700 kvadratnih metara. Kapacitet nove zgrade Prihvatilišta biće znatno veći, deca će moći da se zadrže najduže šest meseci, nakon čega će biti upućivana u hraniteljske porodice ili na drugo mesto sa obezbeđenim uslovima za njihov boravak. U pitanju su najugroženije kategorije – zlostavljana deca, deca bez roditelja ili staratelja, kao i deca koja su bila predmet trgovine ljudima – rekao je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, veoma je važno da kao društvo brinemo o toj grupi dece jer im je naša pomoć neophodna. Kako je rekao, adaptacija i rekonstrukcija ovog objekta dokaz je da Grad Beograd razmišlja na pravi način kada je ovaj segment socijalne zaštite u pitanju.

– U razgovoru sa direktorkom saznao sam da je jedna od novogodišnjih želja dece koja se trenutno nalaze u Prihvatilištu upravo dobijanje adekvatnijih uslova koji ih ovde očekuju. U narednom periodu ću sigurno dodatno obilaziti ovu lokaciju kako bih se uverio da radovi napreduju u skladu sa planovima. Od početka mog mandata, ovaj projekat se nalazi na visokom mestu liste prioriteta – podsetio je Radojičić.

On je dodao da je deo objekta koji će biti Svratište u potpunosti odvojen od Prihvatilišta, što je veoma važno, jer deca u Svratište dolaze samo preko dana, dok u Prihvatilištu mogu da provedu znatno duži period.

– Neke od prostorija su uređene, poput senzorne sobe, ali i sobe za bezbedno ispoljavanje besa. Ljudi koji rade sa decom iz Prihvatilišta obavljaju izuzetno odgovoran i težak posao, ali u isto vreme značajan i human. Sve nabavke koje su potrebne, poput nameštaja, kuhinje i opreme, obavljene su i počela je isporuka. Iako je najveći deo posla završen, ostalo je još dosta toga da se uradi, poput uređenja okoline zgrade, ali će i to biti završeno na vreme – zaključio je gradonačelnik.

© Prihvatilište za decu Beograda © 2009-2020