Siniša Mali: Prihvatilište za decu na jesen u novom, humanijem prostoru

Izvor: Beoinfo

\"sinisa-mali-prihvatiliste-za-decu-na-jesen-u-novom-prostoru\"Povodom Međunarodnog dana deteta, gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je danas Zoološki vrt sa decom iz Prihvatilišta i još jednom naglasio važnost posvećivanja najmlađima jer su oni „naša budućnost i bogatstvo”. On je najavio da će svi imovinsko-pravni problemi u vezi sa novim prostorom za ovu ustanovu biti okončani u narednih nekoliko nedelja, čime će obećanje izrečeno čak pre osamanest godina, ali i nedavno ponovljeno od ove gradske vlasti, konačno biti ispunjeno.

– Prostor ima 1.400 kvadrata i nalazi se na Zvezdari. Očekujemo da će renoviranje i rekonstrukcija trajati oko tri meseca, kako bi na jesen deca mogla da dobiju nov dom. Tu će imati znatno kvalitetnije uslove za život, bolju mogućnost da se obrazuju i provode vreme. Prostor će biti siguran i human i oplemenjen tako da bude najlepši u regionu jer bogatstvo se pokazuje upravo na primeru brige o onima kojima je pomoć najpotrebnija. Ovo ja naša podrška za budućnost dece – poručio je Mali.

Gradonačelnik je podvukao da Savet za prava deteta, osnovan prošle godine, koordinira i podstiče brojne aktivnosti za zaštitu dece, a akcenat je na edukacijama i sportskim dešavanjima. Otuda grad ulaže u nova igrališta, sređuje parkove i teretane na otvorenom, ali i obezbeđuje besplatne programe u sportskim centrima kako bi deca kvalitetnije provodila slobodno vreme. Jedan od ovakvih primera je i Pionirski grad sa novim stazama, klupama, igralištima, koji je u potpunosti vraćen deci.

Kad je reč o Zoološkom vrtu, gradonačelnik je istakao da se trenutno obnavljaju kavezi za vukove i velike ptice, a do septembra će se izgraditi i pingvinarijum, na zahtev najvećeg broja sugrađana.

Rukovodilac Prihvatilišta za decu Danijela Stajković rekla je da je preseljenje konačno rešenje za najugroženiju kategoriju dece – dečake i devojčice od sedam do 18 godina, koji su bili žrtve trgovine ljudima, nasilja, zlostavljanja ili sa problemom u ponašanju. Mnogi od njih bili su prepušteni sami sebi, a u Prihvatilištu su našli dom.

Događaju su prisustvovali gradske sekretarke za socijalnu zaštitu i privredu Nataša Stanisavljević i Tijana Maljković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Nela Mićović i v.d. direktora Zoološkog vrta Srboljub Aleksić.

© Prihvatilište za decu Beograda © 2009-2020