56 godina postojanja Prihvatilišta

\"56-godina-prihvatilista\"Jedina ustanova sa više od pet i po decenija iskustva u zbrinjavanju najosetljivijih mališana iz cele Srbije – prestoničko Prihvatilište za decu juče je proslavilo 56 godina postojanja. Rođendanska priredba upriličena je u Kolarčevoj zadužbini. Program su nastupima oplemenili: hor „Čarolija”, „Zemlja gruva”, „Frajle”, đaci škole pop pevanja Aleksandre Radović, mađioničar Igor Trifunov, fudbaleri Crvene zvezde i Partizana.

Ispunili su je plemeniti drugari porodice Prihvatilišta, koji nesebično priželjkuju i koliko mogu doprinose da utočište za decu žrtve nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, trgovine ljudima napokon dobije ono što mu odavno pripada – humane uslove za rad.

Otkako postoji, ova kuća zbrinula je više od 70.000 devojčica i dečaka. Sa njenog praga nije vraćeno nijedno dete koje je pokucalo na vrata tražeći pomoć.

I sada je pod krovom Prihvatilišta 23 mališana iako im je na raspolaganju samo 16 ležajeva. Kapacitet ustanove zvanično je 30 mesta, a realno toliko dece ne može da stane u postojeća, ruinirana tri sobička, pa „prekobrojni” klinci spavaju na dušecima u hodniku. I tako godinama otkako je 1998. ova ustanova privremeno, „zbog renoviranja”, iseljena iz svog nekadašnjeg matičnog zdanja u Zvečanskoj 52 u deo voždovačkog Zavoda za vaspitanje dece i omladine u Bulevaru oslobođenja 219. „Privremeno” se oteglo na 16 godina, toliko dugo Prihvatilište vapi za svojom zgradom. Svojevremeno imalo je 48 kreveta i godišnje do 1.700 dece, a kao podstanar skučeno u trošnih 250 kvadrata uspeva da zbrine do 600 mališana za 12 meseci.

Obećanje da će se uskoro preseliti u novi prostor ova sigurna dečja kuća prvi put je dobila 2009. godine, ali se do danas nije obistinilo. Pre skoro četiri godine Prihvatilište je pokrenulo projekat pod nazivom „Pobedi za decu Prihvatilišta” da bi prikupilo novac za preseljenje, i do sada je sakupilo sedam miliona dinara. na rođendanu je promovisana i završna faza – velika kampanja „Čuvarkućica”, za kuću koja čuva najosetljivije mališane.

Prihvatilištu za decu potreban je dom od 500 kvadrata, sa najmanje 30 kreveta, u kome bi bilo dovoljno mesta da se devojčicama i dečacima suočenim sa najtežim traumama pruži individualna i grupna pomoć, potvrdila je za naš list Danijela Stajković, rukovodilac Prihvatilišta.

– Ne mogu da odgovorim na pitanje da li su nam se povećale šanse da dobijemo dugoočekivanu – svoju zgradu, ali tvrdim da ne prestajemo da se nadamo, da to želimo i da za to imamo podršku svih ovih ljudi koji su došli na obeležavanje rođendana – kaže Stajkovićeva.

Ističući da je gorući problem Prihvatilišta preseljenje u novu zgradu, Nenad Matić, gradski sekretar za socijalnu zaštitu, juče je na sceni pred publikom u Kolarčevoj zadužbini uveravao da su nadležni odlučni u nameri da se pronađe adekvatna lokacija za sigurnu dečju kuću. Istini za volju – tako je govorio i prošle godine na rođendan ove ustanove.

© Prihvatilište za decu Beograda © 2009-2020